فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خلخالی ایوریق، نعمت هدایت* صفحات 105-116

    مطالعات تنوع ژنتیکی و بررسی میزان همخونی در جمعیت های شتر امری ضروری و همچنین، گام اولیه برای طراحی برنامه های اصلاح نژادی در این گونه محسوب می شود. در این راستا، ابزارهای قدرتمندی مانند توالی یابی نسل بعد، امکان رمزگشایی اطلاعات کل ژنوم در این گونه را فراهم نموده است. با این انگیزه تحقیقاتی، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رشته های هموزیگوت ژنومی و بررسی ژن های مرتبط در شترهای تک کوهانه با استفاده از داده های توالی یابی کل ژنوم می باشد. بدین منظور، در مجموع از 12 داده ژنوم توالی یابی شده مربوط به شترهای ایرانی و غیرایرانی استفاده شد. پس از طی مسیر تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی شامل تعیین کیفیت، پیش پردازش داده، همترازی در ژنوم مرجع، شناسایی واریانت ها، فیلتر کیفی واریانت ها، در نهایت شناسایی نواحی ROH صورت پذیرفت. نتایج پژوهش حاضر منجر به شناسایی 549 (3/137 ناحیه به ازای هر نمونه) و 1356 (5/169 ناحیه به ازای هر نمونه) رشته هموزیگوت به ترتیب در ژنوم شترهای ایرانی و شترهای شبه جزیره عربستان گردید. نتایج حاصل از حاشیه نویس (annotation)، حضور ژن های مهم مرتبط با صفات باروری مانند FSHR و LHCGR در داخل رشته های هموزیگوت شترهای تک کوهانه ایرانی را نشان داد. همچنین، تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی هستی شناسی در مناطق رشته های هموزیگوت ژنومی شناسایی شده، حضور ژن های مهمی مانند CXCL9)، CXCL10،   CXCL11 (مرتبط با عملکرد سیستم ایمنی)، (STBD1) (مرتبط با متابولیسم انرژی)،  SCARB2) مرتبط با متابولیسم چربی و باروری) و SHROOM3) مرتبط با عملکرد سیستم کلیوی) بین هر دو جمعیت شترهای ایرانی و غیرایرانی را نشان داد. در نهایت، بعنوان جمع بندی به نظر می رسد عامل کنترل و پیدایش رشته های هموزیگوت در ژنوم شترها، انتخاب طبیعی برای سازگاری با محیط بیابان می باشد.

    کلیدواژگان: داده های ژنومی، شتر، توالی یابی نسل بعد
  • فرود احسان بخش*، حمید امانلو، محمدحسین شهیر صفحات 117-128

    هدف از انجام این آزمایش بررسی اثر منیزیم جیره بر عملکرد تولید مثلی و بیان ژن های متالوپروتییناز 2 (MMP-2)، متالوپروتییناز 9  (MMP-9) و مهارکننده بافتی 2 (TIMP-2) در جفت بود. تعداد 50 راس گاو در هر تیمار  از 3 هفته مانده به زایش به طور تصادفی به چهار تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. تیمار ها شامل تیمار شاهد (منیزیم در سطح توصیه های (NRC)، تیمار سولفات منیزیم، تیمار کربنات منیزیم و تیمار اکسید منیزیم (منیزیم 6/0 درصد ماده خشک جیره) بود. پس از زایش از جفت هر گاو نمونه برداری انجام شده و  بیان  نسبی ژن ها مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری از خون پیش و پس از زایش انجام شده و متابولیت های پلاسما اندازه گیری شد. در تیمار اکسید منیزیم و سولفات منیزیم بیان ژن MMP-9 بالاتر بود و درصد جفت ماندگی در تیمارهای آزمایشی پایین تر از گروه شاهد بود (05/0>P) تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر بیان ژن هایMMP-2  و TIMP-2 نداشتند. جیره های آزمایشی باعث بهبود وضعیت منیزیم و انسولین پلاسما و کاهش معنی دار NEFA شدند (05/0>P) تیمارها تاثیری بر امتیاز برگشت رحمی، اولین فحلی و تعداد تلقیح نداشتند. تیمار اکسید منیزیم آبستنی در اولین تلقیح و آبستنی تا روز 210 پس از زایش را بهبود داد. دام ها در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد روزهای باز کمتری داشتند (05/0> P) نتایج نشان داد که افزایش منیزیم جیره در مقایسه با توصیه های  NRC (2001) می تواند منجر به کاهش جفت ماندگی و بهبود باروری شود.

    کلیدواژگان: منیزیم، بیان ژن، جفت ماندگی، آبستنی
  • ربیع رهبر* صفحات 129-137

    سود اقتصادی واحدهای پرورش گاو شیری تابعی از حجم تولید شیر، بازده تولیدمثلی و سلامت گله است که عوامل محیطی و فیزیولوژی مختلفی از جمله تغذیه، نوبت زایش و جنس نتاج می توانند روی میزان بروز این صفات نقش داشته باشند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر جنس گوساله بر صفات تولیدی، تولیدمثلی و سلامت پستان گاوهای هلشتاین استان اصفهان بود. اطلاعات شامل 37038 راس گاو هلشتاین مربوط به دوره اول تا پنجم شیردهی از 13 گله صنعتی در طی سال های 1384 تا 1396 بود. برای بررسی اثر جنس گوساله بر صفات تولیدی و سلامت، از رویه مدل خطی مختلط و بر صفات تولیدمثلی از رویه GLIMMIX نرم افزار SAS9.4 استفاده شد. نتایج نشان داد، گاوهای با گوساله ماده مقدار شیر 305 روز بیشتری (7/90 کیلوگرم) در مقایسه با گاوهای با گوساله نر داشتند (01/0<p).   برای صفات درصد چربی و پروتیین شیر 305 روز و فاصله زایش تا اولین تلقیح، اثر تفاوت جنس گوساله کم اما معنی-دار بود (05/0<p).  درحالی که برای سایر صفات، بین زایش گوساله های نر و ماده تفاوت معنی داری مشاهده نشد. باتوجه به نتایج حاصل، درنظرگرفتن اثر جنس گوساله در ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین و همچنین تحلیل هزینه-فایده میزان استفاده از اسپرم های تعیین جنسیت شده در گله ها به ویژه برای صفت تولید شیر، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اسپرم تعیین جنسیت شده، فاصله گوساله زایی، تولید شیر، صفات تولیدمثلی، صفات عملکردی
  • حسن جلیلیان مجد، شیدا ورکوهی*، حمیدرضا سیدآبادی صفحات 139-149

    بررسی توالی نوکلیوتیدی ناحیه سیتوکروم-b ژنوم میتوکندری در درون جمعیت ها می تواند شاخص مناسبی از میزان تنوع موجود در جمعیت مورد مطالعه باشد. تحقیق اخیر به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در اسب کرد و رابطه فیلوژنتیکی اسب کرد با سایر نژادهای اسب در دنیا با استفاده از ناحیه سیتوکروم-b انجام شد. بدین منظور از 30 راس اسب نژاد کرد خون گیری بعمل آمد و DNA آن به روش نمکی استخراج گردید، سپس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ناحیه سیتوکروم-b به طول 1029جفت باز تکثیر و تمام نمونه ها بعد از خالص سازی توالی یابی شدند. قطعه مورد نظر پس از توالی یابی، با نرم افزار BioEdit  ویرایش و قطعه 882 جفت بازی از آن استخراج شد. نمونه ها با توالی مرجع اسب به شماره دسترسی (X79547) با استفاده از رویه Clustal-W همردیف شدند. تعداد هاپلوتیپ، جایگاه های نوکلیوتیدی متغیر، تنوع هاپلوتیپی و تنوع نوکلیوتیدی با استفاده از نرم افزار DNASP4.0 تعیین شد. درخت فیلوژنی با استفاده از نرم افزار MEGA6.1 به روش Neighbour-joining ترسیم شد. تعداد 7 هاپلوتایپ با 7 جایگاه نوکلیوتیدی متغیر شناسایی شد. هاپلوتایپهای بدست آمده همگی در هاپلوگروه K قرار گرفتند. میزان تنوع هاپلوتیپی و نوکلیوتیدی به ترتیب 001/0±784/0 و 001/0±00218/0 برآورد شد. ترکیب نوکلیوتیدها در توالی شاخص شامل 27/21% نوکلیوتید A، 77/32% نوکلیوتید C، 15/13% نوکلیوتید G و 87/26% نوکلیوتید  Tبود. بر اساس نتایج آنالیز فیلوژنی، اسب کرد از نظر ژنتیکی به نژادهایی از ژاپن، چین ، نژادی از لهستان و عربستان نزدیکتر است، که نشان دهنده تشابه ژنتیکی بیشتر اسب کرد با نژادهای آسیایی و تا حدودی اروپایی می باشد..

    کلیدواژگان: اسب کرد، تنوع ژنتیکی، ژنوم میتوکندری، سیتوکروم b، فیلوژنی
  • مرتضی غلامی، زربخت انصاری پیرسرائی*، حمید دلدار، محمد کاظمی فرد صفحات 151-160

    پژوهش کنونی با هدف بررسی تاثیر تزریق درون تخم مرغی سطوح مختلف اسیدآمینه L و DL-متیونین بر درصد جوجه درآوری، عملکرد و فراسنجه های بیوشیمیایی خون جوجه ها تا سن هفت روزگی انجام شد. به این منظور در روز 16 جوجه کشی، 800 عدد تخم مرغ نطفه دار سویه راس 308 به طور تصادفی بین 8 تیمار (4 تکرار) به صورت 3 سطح L-متیونین (10، 20 و 30 میلی گرم)، 3 سطح DL-متیونین (10، 20 و 30 میلی گرم) و 2 تیمار شاهد، شامل شاهد منفی (بدون تزریق) و مثبت (تزریق 200 میکرولیتر سالین) تقسیم شدند. تزریق تیمارها به طور معنی داری درصد جوجه درآوری را کاهش داد (05/0<p)، اما اثری بر وزن جوجه های تفریخ شده، نسبت وزن جوجه به وزن تخم مرغ و مصرف خوراک در هفته نخست دوره پرورش نداشت. بیشترین افزایش وزن روزانه (3/27 گرم) و بهترین ضریب تبدیل خوراک مصرفی (62/0) در تیمار 30 میلی گرم L-متیونین دیده شد. نسبت وزن لاشه به وزن زنده (5/50) در تیمار 30 میلی گرم L-متیونین به طور معنی داری (05/0<p) افزایش یافت. سطح تری گلیسرید خون جوجه ها در 7 روزگی در همه ی تیمارها نسبت به تیمار شاهد بدون تزریق به طور معنی داری کاهش یافت. به طور کلی نتیجه ی این پژوهش نشان داد که تزریق 30 میلی گرم L-متیونین در مقایسه با DL-متیونین می تواند منجر به افزایش عملکرد و بهبود نسبت لاشه در 7 روزگی شود.

    کلیدواژگان: اسید آمینه، تزریق درون تخم مرغی، جوجه گوشتی، L-متیونین، DL- متیونین
  • میثم لطیفی، یوسف نادری* صفحات 161-173
    هدف از این مطالعه بررسی اثر خطای تعیین ژنوتیپ نشانگر و نوع طرح آمیزشی و انتخابی (ارزش اصلاحی و فنوتیپی) در صحت ارزیابی ژنومی تحت سطوح مختلف وراثت پذیری (05/0، 1/0 و 3/0) و تراکم نشانگرها (500، 1000 و 1500) به وسیله ی شبیه سازی در صفت آستانه ای بود. ژنومی شامل دو کروموزوم هر یک به طول 100 سانتی مورگان، و بر روی هر کروموزوم 125 QTL شبیه سازی شد. به منظور شبیه سازی صفت آستانه ای، 20 درصد از فنوتیپ برتر در هر نسل دو و مابقی یک در نظر گرفته شدند. ارزش اصلاحی ژنومی با استفاده از اثرات نشانگری برآورد شده توسط روش آماری بیز B پیش بینی شد. صحت ارزیابی های ژنومی نشان داد که طرح آمیزشی و انتخابی ارزش اصلاحی در مقایسه با طرح آمیزشی و انتخابی فنوتیپی صحت بیشتری دارد. صحت ارزیابی های ژنومی با افزایش خطای تعیین ژنوتیپ در هر دو طرح آمیزشی و انتخابی ارزش اصلاحی و فنوتیپی کاهش یافت. نتایج نشان داد با افزایش درصد خطای تعیین ژنوتیپ، افزایش تراکم نشانگر منجر به افزایش صحت پیش بینی ارزیابی ژنومی می شود.
    کلیدواژگان: طرح آمیزشی و انتخابی، وراثتپذیری، روش بیز B
  • محمدمهدی بهادری، وحید رضایی پور*، روح الله عبدالله پور، مهرداد ایرانی صفحات 175-186

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر پپتیدهای زیست فعال کنجاله کنجد به تنهایی و یا همراه با مخلوطی از اسانس مرزه (Satureja khuzestanica) و آویشن (Thymus daenensis) بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های ایمنی و خونی جوجه های گوشتی بود. از تعداد 250 قطعهجوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفیبا 5 تیمار و 5 تکرار استفادهشد. تیمارهاشاملیک جیرهشاهد و جیره شاهد حاوی 5/0 گرم بر کیلوگرم آنتی بیوتیک باسیتراسین، 5/0 گرم بر کیلوگرم مخلوط مساوی اسانس های مرزه و آویشن، 3 گرم بر کیلوگرم پپتیدهایکنجاله کنجد و مخلوطی از پپتیدهای کنجاله کنجد و اسانس گیاهی بود. نتایجنشان داد که افزایش وزن در جوجه های دریافت کننده مخلوط پپتید زیست فعال کنجاله کنجد و اسانس گیاهیبهتر از گروه شاهد بود (P <0.05). در ارتباط با قابلیت هضم مواد مغذی، بیشترین قابلیت هضم پروتیین خام مربوط به جیره حاوی پپتید زیست فعال کنجاله کنجد بود (P <0.05). اختلاف غلظت آنتی بادی علیه بیماری گامبورو در همه تیمارهای آزمایشینسبتبه گروه شاهد معنی دار بود (P <0.05). بالاترین و پایین ترین عیار آنتی بادی علیه بیماری گامبورو به ترتیب در تیمارمخلوط پپتید زیست فعال کنجاله کنجد و اسانس گیاهی و تیمار حاوی آنتی بیوتیک مشاهده شد. در ارتباط با غلظت کلسترول خون، کمترین غلظت مربوط به تیمار حاوی اسانس گیاهی و بیشترین غلظت مربوط به شاهد بود (P <0.05). بر اساس این نتایج، ترکیب پپتید های کنجاله کنجد و اسانسهای گیاهی با تاثیر مثبت بر قابلیت هضم پروتیین خام باعث بهبود عملکرد رشد در جوجه های گوشتی می شود.

    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، پپتید زیست فعال کنجاله کنجد، جوجه گوشتی، فراسنجه های خونی، قابلیت هضم
  • شیما عبدالرحمانی، فرناز ملکی فرد*، بیژن اسمعیل نژاد، موسی توسلی صفحات 187-202

    با توجه به اهمیت سارکوسیتوزیس به عنوان بیماری مشترک در بهداشت عمومی جامعه، در این مطالعه میزان فراونی گونه های سارکوسیستیس با استفاده از ژن های Cox1 و 18srRNA در گاوها و گاومیش های کشتارشده در گشتارگاه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، نمونه برداری از عضلات بین دنده ای، دیافراگم، مری و ران 100 راس گاو و 100 راس گاومیش کشتار شده در کشتارگاه شهرستان ارومیه در سال 1400 صورت گرفت. نمونه ها از نظر ماکروسکوپی و میکروسکوپی با استفاده از روش گسترش مهری و هضم بافتی مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه استخراج DNA  از بافت های مورد مطالعه صورت گرفت و سپس بررسی های مولکولی با استفاده از ژن های COX1 و 18srRNA انجام گرفت. در بررسی ماکروسکوپی، هیچکدام از نمونه های بدست آمده از گاو آلوده به سارکوسیستیس نبودند، در حالی که تک یاخته از 11 (11درصد) نمونه بدست آمده از گاومیش جداسازی شد. همچنین در بررسی های میکروسکوپی با استفاده از روش گسترش مهری میزان آلودگی در گاو وگاومیش به ترتیب 27 (27 درصد) و 16 (16درصد) و در روش هضم بافتی به ترتیب برابر با 37 (37 درصد) و 23 (23 درصد) بود. همچنین بررسی های مولکولی با استفاده از ژن های COX1 و 18srRNA، حاکی از تایید آلودگی به سارکوسیتیس در 39مورد (39درصد) از 100 لاشه گاو و 26 مورد (26درصد) از 100 لاشه گاومیش مورد مطالعه بود. یافته های این مطالعه، بیانگر آلودگی نسبتا بالا در جمعیت های گاو وگاومیش استان دارد. به همین دلیل اقدامات و توصیه های لازم باید در جهت جلوگیری از مصرف گوشت خام و کم پخته در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سارکوسیستس، گاو، گاومیش، 18srRNA، COX1
|
  • Reza Khalkhali-Evrigh, Nemat Hedayat * Pages 105-116

    essential, as well as, the first step for designing breeding programs in this species. In this regard, powerful tools such as next-generation sequencing technology have made it possible to decode the genome information in this species. Based on this research motive, the aim of the current study was to identify the genomic runs of homozygosity (ROH) and investigate related genes in dromedary camels using whole genome sequencing data. For this purpose, a total of 12 sequenced genomic data related to Iranian and non-Iranian dromedary camels were used. After bioinformatics analysis including quality assessment, data pre-preprocessing, alignment in the reference genome, and identification of variants, qualitative filter of variants, finally, ROH regions were identified. Based on the obtained results, 549 (137.3 regions per sample) and 1356 (169.5 regions per sample) ROH were identified in the genomes of Iranian dromedary camels and dromedaries from the Arabian Peninsula, respectively. The results of the annotation revealed that some important fertility-related genes such as FSHR and LHCGR are located in the ROH regions of Iranian dromedary camels. Also, investigation of gene ontology results revealed that some important genes including CXCL9, CXCL10 and CXCL11 (immune-related), STBD1 (related to energy metabolism), SCARB2 (related to lipid metabolism and fertility) and SHROOM3 (related to kidney function) are shared between Iranian and non-Iranian camels. Finally, as a summary, it seems that the controlling factor and the reason for the creation of ROHs in the genome of dromedary camels is natural selection to adapt to the desert environment.

    Keywords: Genomic data, Camel, Next-generation sequencing
  • Forood Ehsanbakhsh *, Hamid Amanlou, MohammadHossein Shahir Pages 117-128

    The aim of this experiment was to evaluate the effect of dietary Mg on reproduction performance and expression of MMP-2, MMP-9 and TIMP-2 genes in the placenta. 50 cows in each treatments, from 3 weeks to calving were randomly assigned to four experimental treatments. Treatments included control treatment (magnesium at the level of NRC recommendations), magnesium sulfate, magnesium carbonate and magnesium oxide treatments (magnesium 0.6% of DM). Placenta samples were taken after calving and mRNA expression were investigated. Blood samples were collected pre and postpartum and plasma metabolites were measured. Relative mRNA expression of MMP-9 in magnesium oxide and magnesium sulfate treatments was higher and the percent of retained placenta in this treatments was lower than control group. Experimental treatments had no significant effect on the expression of MMP-2 and TIMP-2. Experimental diets had no effect on uterine involution score, first estrus and AI/conception. Treatments improved plasma Mg and insulin concentrations and reduced NEFA significantly. Magnesium oxide treatment improved pregnancy at first AI and pregnancy by 210 days postpartum. Cows in the experimental diets had fewer open days than the control group. The results showed that increasing dietary Mg compared to NRC (2001) recommendations could reduce retained placenta and improve fertility.

    Keywords: Magnesium, gene expression, Retained placenta, pregnancy
  • Rabie Rahbar * Pages 129-137

    The economic benefit of dairy cattle breeding units is a function of milk production volume, reproductive efficiency and herd health that various environmental and physiological factors such as nutrition, parity and offspring sex can play a role in the incidence of these traits. the main aim of this study was to investigate the effect of calf sex on production, reproductive and udder health traits in Isfahan Holstein cows. The data included 37,038 Holstein cows from the first to fifth lactation period from 13 industrial herds during the years 2005 to 2017. To investigate the effect of calf sex on the production and health traits, the mixed linear model procedure and on the reproduction traits, GLIMMIX procedure of SAS9.4 software were used. The results showed that cows with female calf had higher 305-days of milk (90.7 kg) in compared to cows with male calf (P<0.01). For percentage of 305-d fat and protein and the number of days from calving to first service, the effect of calf sex different was low but significant (P<0.05). However, no significant difference was observed between male and female calves for other traits. According to the results, it seems necessary to consider the effect of calf sex in the genetic evaluation of Isfahan Holstein cows and also cost-benefit analysis of the use of sexed semen in herds.

    Keywords: sexed semen, calving interval, Milk production, Reproductive traits, Productive life
  • Hasan Jalilian Majd, Sheida Varkoohi *, HamidReza Seyedabadi Pages 139-149

    Investigation of mitochondrial genome sequence of cytochrome-b region within population can be a good indicator for diversity in the studied population. A recent study was conducted to investigate the genetic diversity in Kurdish horses and phylogenetic relationship of between Kurdish horse with other horse breeds in the world using cytochrome-b region. Blood samples were collected from 30 Kurdish horses and total DNA was extracted by modified salting out method. Cytochrome-b sequences were amplified by primers pairs with 1029 bp length and then were sequenced after purifying. The sequences were trimmed to 882 bp using BioEdit software. The samples were aligned with the horse reference sequence with access number (X79547) using Clustal-W package. Haplotype and polymorphic site numbers, Haplotype and nucleotide diversity were estimated using DNASP4 software. Phylogenetic tree was constructed in MEGA7 software by neighbor joining method. 7 haplotypes with 7 polymorphic site were identified. Whole haplotypes were belonged to K haplogroup. Haplotype and nucleotide diversities were 0.784±0.001 and 0.00218±0.001, respectively. The compositional frequency of consensus sequences was including: A base, 21.27%; C base, 32.77%; G base, 13.15% and T base, 26.87%. According to the phylogenetic analysis, Kurdish horses were genetically more closely related to Japanese and Chinese breeds and one Polish and Saudi Arabian breeds which shows that Kurdish horse has genetic similarities with Asian and some European horse breeds.

    Keywords: Kurdish horse, Genetic diversity, Mitochondrial Genome, Cyt-b, phylogeny
  • Morteza Gholami, Zarbakht Ansari Pirsaraei *, Hamid Deldar, Mohammad Kazemi-Fard Pages 151-160

    Methionine is the first limiting amino acid in the poultry diet, and it plays essential roles in energy production and protein synthesis, increasing the growth performance of broiler chickens. This trial was conducted to compare the effect of L- and DL-Methionine on hatchability, productive performance and biochemistry of some blood parameters of broiler chicken from 1 to 7 day of age. On days 16 of incubation, 800 fertile egg (Ross 308) were randomly divided between 8 treatments (and 4 replicates) including 3 levels of L-Methionine (10, 20 and 30 mg), 3 levels of DL-Methionine (10, 20 and 30 mg) and two control treatments including negative (no injection) and positive (injection of 200 microliters of saline) control. Results showed that all treatments significantly (p<0.05) decreased the hatchability, without no effect on chick weight, chick to egg weight ratio and feed intake from 1 to 7 days of age. Birds received 30 mg L-Methionine showed the best BWG (27.3 g) and FCR (0.62). Likewise, 30 mg L-Methionine increased the carcass to live weight ratio (50.5) significantly (p<0.04). The applied treatments compare to the negative control group significantly (P<0.04) decreased triglyceride content of serum in the chickens. In general, the results of this research showed that injection of 30 mg of L-methionine compared to DL-methionine can lead to increased performance and improved carcass ratio in 7 days.

    Keywords: Amino acid, broiler, DL- Methionine, In ovo injection, L-Methionine
  • Meysam Latifi, Yousef Naderi * Pages 161-173
    The purpose of this study was to investigate the effect of different rates marker genotyping error and the type of mating and selection design (breeding value and phenotypic) on the accuracy of genomic prediction assessment under different levels of heritability (0.05, 0.1 and 0.3) and marker density (500, 1000 and 1500) by simulation in threshold trait. The genome consisted of two chromosomes, each 100 cM, and 125 QTLs were randomly distributed on each chromosome. In order to simulation a threshold trait, 20 percent of the top-level phenotypes were considered to be 2, and the rest were considered as 1. Genomic breeding value was predicted using marker effects estimated by Bayes B statistical method. Comparison of the accuracy of genomic evaluations showed that selection and mating designs of breeding value was more accurate than the selection and mating designs of phenotypic. The accuracy of genomic prediction decreased with increasing marker genotyping error in both selection and mating designs of breeding value and phenotypic. The results showed that with increasing the percentage of marker genotyping error, increasing the number of markers leads to increasing the accuracy of genomic breeding value prediction.
    Keywords: Selection, mating design, heritability, Bayes B
  • MohammadMehdi Bahadori, Vahid Rezaeipour *, Rohullah Abdullahpour, Mehrdad Irani Pages 175-186

    The purpose of this study was to investigate the effect of bioactive peptides of sesame meal alone or with a mixture of savory essential oil (Satureja khuzestanica) and thyme (Thymus daenensis) on growth performance, nutrient digestibility, immune and blood parameters in broiler chickens. A total of 250 male broiler chickens was used in a completely randomized design with 5 treatments and 5 repetitions. The treatments included a control diet and a control diet with 0.5 gr/kg antibiotic, 0.5 gr/kg essential oil, 3 gr/kg sesame bio active peptide and a combination of 3 gr/kg sesame bioactive peptide and 0.5 gr/kg essential oil. The results showed that body weight gain in the treatments containing bioactive peptide mixture of sesame and plant essential oil were better than the control. Bioactive peptides increased crude protein digestibility in broilers. The change of the antibody concentration of viral diseases related to Gumboro disease in 42 days for the experimental treatments was significant compared to the control group (p<0.05). The highest and lowest antibody titers against Gumboro disease were observed in treatment 5 of bioactive peptide mixture of sesame and plant essential oil and treatment 2 containing antibiotics, respectively. In relation to blood cholesterol concentration, the lowest concentration was related to treatment 3 containing plant essential oil and the highest concentration was related to the control. In conclusion, the combination of bioactive peptide of sesame and plant essential oil with a positive effect on nutrient digestibility improves growth performance in broiler chickens.

    Keywords: Bioactive peptide, Essential oil, nutrient digestibility, Blood parameters, broiler
  • Shima Abdolrahmani, Farnaz Malekifard *, Bijan Esmaeilnejad, Mousa Tavassoli Pages 187-202

    Due to the importance of Sarcocystis as a common zoonotic disease in public health, in this study, the infection rate of Sarcocystis infection and molecular identification of its species by using COX1 and 18srRNA genes in slaughtered cattle and buffaloes of the abattoir of Urmia was investigated. For this purpose, samples were taken from the intercostal muscles, diaphragm, esophagus, and thighs of 100 cows and 100 buffaloes slaughtered in the slaughterhouse of Urmia city in 2021. At first, macroscopic and microscopic evaluation were performed on samples. Then, DNA was extracted from homogenized tissues and molecular investigations were done using COX1 and 18srRNA genes. In the macroscopic examination, none of the samples obtained from cows were infected with sarcocystis, while this protozoan was isolated from 11 (%11) samples obtained from buffaloes. The infection rate in the impression smear method in cow and buffaloes samples were 27 (%27) and 16 (%16) and in peptic digestion method was 37 (%37) and 23 (%23), respectively. In parallel, molecular evaluation confirmed the presence of sarcocystis infection in 39 cases (39%) out of 100 cow carcasses and 26 cases (26%) out of 100 studied buffalo carcasses. The findings of this study indicate relatively high infection rate in cattle and buffalo populations of the province. The findings of this study indicate relatively high infection rate in cattle and buffalo populations of the province. So, it is suggested to avoid eating raw and undercooked meat.

    Keywords: Sarcocystis, Cow, Buffalo, 18srRNA, COX1